De ce ne epilam?
Potrivit unor sondaje, mai mult de 80% dintre femei se epileaza constant. In timp ce parul masculin este perceput ca fiind barbatesc, parul femeilor in zone vizibile este considerat respingator. Desi sunt multe militante care doresc ca femeile sa nu isi mai faca griji cu indepartarea parului, marea parte a urmaselor Evei considera ca nici nu vor sa auda de acest lucru si ca a se epila este ceva normal si ce tine de stima pentru prorpia persoana.
Dar cand a aparut ideea de epilare?
In ziua de azi avem o multime de metode de a ne epila, de la epilarea cu laser, pana la epilarea cu ceara la cutie. In trecut insa, metodele erau mai putine. Totusi, inca din in anii 4000 i.Hr. AD, femeile au folosit arsen si alte substante, destul de periculoase, pentru a indeparta parul. Acest lucru a prevenit raspandirea bolilor sau a daunatorilor precum paduchii. Egipteni se epilau insa și din motive pur estetice, atat barbati cat si femei, din cap pana in picioare.
Moda epilarii in Asia si India antica s-a raspandit foarte repede in Orientul Mijlociu. Epilarea se facea cu un fir. Cum este epilarea cu fir ? Consta in luarea unui fir, rasucirea lui si rularea lui peste zona de epilat. Acest lucru duce la smulgerea parului de la radacina.
Parul corporal era considerat barbar in Grecia antica. Oamenii faceau tot posibilul sa-l elimine! Orice zona nebarbierita, in afara de cap, insemna ca persoana respectiva era dintr-o clasa inferioara sau era un sclav.
In Roma antica, ca si in Grecia antica, parul corporal era asociat cu statutul socioeconomic. Femeile si barbatii bogati indepartau tot parul cu un fel de brici facut cu silex, cu o penseta, cu o crema sau cu pietre. Chiar si parul pubian era considerat „necivilizat” in randul claselor mai bogate. Numai saracii aveau par pe corp pentru ca nu-si puteau permite sa-l indeparteze.
Regina Elisabeta I a fost o tendinta in Evul Mediu si a creat un adevarat cult legat de parul de pe corp. Ea a sustinut eliminarea doar a parului facial si lasarea parului de pe corp neatins. Moda la acea vreme era smulgerea sprancenelor si a parului situat pe frunte folosind ulei de nuca sau bandaje inmuiate in amoniac sau otet.
In timpurile moderne, practica epilarii s-a raspandit mai larg in toate societatile, si cu atat mai mult incepand de la „Anii ‘20” și mai ales dupa Primul Razboi Mondial. Aceasta perioada corespunde emanciparii femeii si a fost insotita de eliberarea corpului ei. Moda si dogmele care dictau ca femeile trebuie acoperite de la incheieturi pana la glezne au evoluat. Intr-un timp foarte scurt, problema firelor de par care nu au fost expuse inainte a devenit o adevarata dezbatere.
Odata cu aparitia industriei epilarii, parul a devenit un adevarat flagel, un simbol al neglijarii de sine.
Ce metoda de epilare sa alegem?
Desi exista o multime de metode de epilat, asa cum spuneam, consideram ca epilarea cu ceara este cea mai naturala și cea care nu are efecte adverse. Epilarea cu ceara epilat este una din metodele pe care bunicile și mamele noastre au aplicat-o de ani de zile. Epilarea cu ceara este benefica pentru ca smulge parul de la radacina, iar cresterea acestuia este mult mai lenta. In plus, fata de epilarea cu lama de ras, parul va creste mai fin, deoarece acesta este un fir de par tanar fata de unul a carui radacina nu a fost smulsa. Epilarea cu ceara poate fi putin dureraosa și ar trebui facuta la cosmeticiana, cel putin la primele epilari. Daca sunteti o persoana indemanatica, cu ceara de apilat precum cea de la epilatpro.ro, va puteti descurca și acasa. Durerea poate fi atenuata cu cuburi de gheata aplicate local sau cu ajutorul unui analgezic usor.