Balneoterapia în multe țări europene are o tradiție îndelungată și este o parte integrantă a sistemului de îngrijire a sănătății. Din punct de vedere al locatiilor si calitatii tratamentelor si imbinarea tratamentelor traditionale cu cele moderne, Romania se afla in primele 10 tari din Europa, la concurenta cu Elvetia, Spania, Franta, Austria, Germania, Italia.(www.teguardian.com)
Balneoterapia se acordă numai în facilități balneare cu pregătire medicală recunoscute de autoritățile statului. Ca atare, face parte din sistemul de sănătate și trebuie să respecte reglementări stricte – toate terapiile și alte servicii pot fi rambursate parțial sau integral de către casele de asigurări de sănătate și/sau de asigurări sociale. Dacă balneoterapia este inclusă în sistemul național de sănătate, reglementarea și finanțarea acestora este aprobată de autoritățile naționale ale statului. În prezent, toate resursele de vindecare (apă naturală de vindecare, peloide, gaze, condiții climatice) utilizate în unitățile de balneoterapie recunoscute de stat, trebuiesc:
- să fie supus unei evaluări de specialitate de către oameni de știință pe baza datelor științifice furnizate de cercetare,
- să fie recunoscut de autoritățile sanitare.
Pentru a prezenta cu obiectivitate avantajele oferite de statiunile balneare din Romania, precum si calitatea deosebita a lor, in acest articol vor fi prezentate traducerile materialelor publicate pe site-ul Asociatiei Europene a SPA-urilor, www.europeanspas.eu.(ESPA). Aceasta asociatie reprezintă peste 1.400 de stațiuni balneare medicale și stațiuni de sănătate, precum și facilități pentru vindecare, prevenire, reabilitare și turism de sănătate și wellness în Europa. Piața europeană aferentă conține, conform ESPA, aproximativ 10.000 de facilități, in care Romania ocupa unul dintre primele 10 locuri.
Izvoarele cu apă minerală sunt populare încă din cele mai vechi timpuri pentru virtuțile lor curative, iar România se laudă cu aproximativ o treime (35%) din izvoarele termale și minerale din Europa. Cele 130 de unități de tratament balnear aparțin unităților de cazare care oferă 7,5% din întreaga capacitate de cazare autorizată a României. 10% dintre hotelurile balneo și spa sunt categorii de patru și cinci stele. (sursa:Institutul Ministerului Turismului).
Diversitatea izvoarelor termale și minerale, lacurile terapeutice, nămolurile, mofetele, salinele naturale, remediile pe bază de plante sau zonele cu aer ionizat sunt doar câteva exemple de factori naturali care fac din România o destinație de sănătate & spa de excepție. Cu beneficii atât pe partea sănătății (eczeme, psoriazis, reumatismale, respiratorii, etc. cât și pe partea frumuseții (elimină retenția de apă, celulita, îmbunătățește aspectul pielii, previne ridurile). Mineralizarea eterogenă a lacurilor sărate și gradul de temperatură a apei explică fenomenul heliotermic care are efect terapeutic. Depunerile de nămol din fundul lacurilor, ceea ce sporește calitatea efectului terapeutic precum și gama de tratamente balneare care pot fi aplicate (băi cu nămol, împachetări cu nămol și masaje).
România este o țară binecuvântată când ne gândim la factorii naturali de cură care coexistă aici și când vine vorba de lacuri terapeutice, dispune de un număr impresionant de 3500 de lacuri, dintre care 63% sunt naturale, iar restul de 27% sunt antropice.
Pe Litoralul Marii Negre namolul din Lacul Techirghiol este folosit în centre spa pentru tratamente.
Acest tip de namol se gaseste si in alte statiuni balneare din Romania: Sovata, Amara, Lacul Sarat, Ocna Sibiului, Ocnele Mari
Mofeta este recomandată ca profilaxie persoanelor cu risc cardiovascular, celor care suferă de hipertensiune arterială, nivel ridicat de colesterol și este potrivită și pentru fumători și pentru persoanele care au probleme cu circulația sângelui. De asemenea, se știe că mofeta are efecte benefice asupra potenței, fiind recunoscută ca un bun afrodisiac natural. Mofetele sunt in zona Covasna si Harghita si aici aerul intens ionizat este cunoscut pentru efectele sale asupra sanatatii. Băile cu dioxid de carbon sunt o metodă terapeutică în stațiunea balneară, sub supravegherea experților medicali într-un mediu plăcut, aproape de natură. Mofetele sunt gaze naturale postvulcanice care contin concentratii de 90-98% CO2 cu efecte vasodilatatoare cutanate, crescand fluxul sanguin cerebral si muscular. Mofetele au fost folosite de mult timp în tratamentul mai multor boli, cum ar fi boli ale sistemului arterial, boli cardiace și cardiovasculare, hipertensiune arterială, diferite tipuri de boli hematice, probleme de infertilitate și impotență. Gazul CO2 are un efect de dilatare asupra vaselor de sânge periferice, astfel sporește cantitatea de sângele din aceste zone.
Acestea sunt doar o parte din posibilitatile oferite de Romania in acest domeniu al preventiei,tratamentului si recuperarii.In continuare va prezentam cateva statiuni balneoclimaterice si tratamentul aplicat::
SLĂNIC-MOLDOVA – statiune balneoclimaterica, situata pe Valea Slanicului; altitudine de 530 m; beneficiaza de peste 20 de izvoare de apa minerala. Baza de tratament a statiunii este formata din instalatii pentru terapie respiratorie, bai calde cu ape minerale, kinetoterapie, hidroterapie si electroterapie, cabinete medicale
BĂILE FELIX – statiune balneoclimaterica situata in Campia Crisurilor; altitudine de 140 m; dispune de o bogata baza de tratament formata din instalatii pentru bai la cada, impachetari calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala, aparatura pentru kineoterapie, hidroterapie, piscine cu apa termala acoperite si in aer liber, sali pentru gimnastica medicala,cabinete medicale.
BĂILE 1 MAI – statiune situata la 8 km de Oradea si 2 km de Baile Felix; altitudine de 140 m; dispune de instalatii pentru bai cu apa minerala termala, bazin cu apa minerala termala si sali de gimnastica medicala.
BĂILE HERCULANE – cea mai veche statiune din Romania, situata la 19 km. de Orsova in Valea Cernei; altitudine de 165 metri. Dispune de bazine pentru bai cu ape minerale termale sulfuroase si clorurosodice, instalatii de aerosoli si inhalatii cu ape minerale, aparatura pentru hidroterapie, electroterapie si kineoterapie, cabinete medicale, sali de gimanistica medicala. .
TECHIRGHIOL – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 18 km de Constanta, pe malul lacului Techirghiol; beneficiati de apa sarata si namolul sapropelic al lacului; dispune de cinci baze de tratament cu bai calde cu apa sarata provenita din lac, impachetari cu namol, pentru aerosoli si hidroterapie.
BALVANYOS – statiune balneoclimaterica permanent, situata la 67 km. de Sfantu Gheorghe; altitudine de 800 metri; dispune de instalatii pentru bai cu apa minerala carbogazoasa, bai de plante, bazine descoperite cu apa minerala carbogazoasa.
COVASNA – statiune balneoclimaterica permanenta, la 31 km. de Sfantu Gheorghe; altitudine de 600 metri; prezinta izvoare de apa minerala cu debite mari si baze de tratament formate din bai calde cu ape carbogazoase si minerale, impachetari cu parafina, precum si un spital cu profil cardiologic si doua sanatorii pentru tratarea sechelelor de reumatism cardiovascular si de hepatita, pentru copii; din 1960 aici functioneaza cel mai apreciat spital de cardiologie din tara
BĂILE TUŞNAD – renumita statiune balneoclimaterica, situata la 37 km sud de Miercurea Ciuc, la poalele masivului Harghita, langa lacul Ciucas, la o altitudine de 650 m. Statiunea Baile Tusnad dispune de instalatii moderne pentru bai minerale carbogazoase, aerosoli si inhalatii, sali de masaj, electroterapie si hidroterapie. Lacul Ciucas din apropiere este un loc de agrement propice pentru plimbari cu barca si canotaj pe timpul verii si patinaj, iarna.
BORSEC – renumita statiune balneoclimaterica de traditie veche, situata la 26 km. de Toplita, intre Muntii Giurgeului si Bistritei; altitudine maxima de 1.000m; recunoscuta pentru apele sale minerale cu efecte tamaduitoare
GEOAGIU-BĂI – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 20 km. de Orastie, la poalele Muntilor Metaliferi; altitudine de 350 metri; recunoscuta pentru calitatile apelor sale termale si a climatului tonic; dispune de o policlinica balneara, unde se pot face bai termale cu apa minerala, termoterapie, kinetoterapie, hidro-electrofoto, impachetari cu namol, gimnastica medicala.
AMARA – statiune balneoclimaterica situata la 7 km. nord-vest de Slobozia, pe malul lacului Amara; renumita pentru efectele curative ale ale namolului sapropelic din lac; dispune de instalatii pentru impachetari cu namol si bai calde si bazine cu apa sarata provenita din lac.
SOVATA – statiune renumita, situata la 15 km. de Targu Mures, la poalele Muntilor Curghiului; altitudine de 500 m, cu hoteluri dotate cu instalatii de tratament moderne, pentru impachetari cu namol, hidroterapie, electroterapie si kinetoterapie.
OCNA SIBIULUI- statiune balneoclimaterica permanenta aflata in Depresiunea Sibiului; altitudine de 410 metri; dispune de 15 lacuri cu apa minerala cloruro-sodica ocupa locasurile vechilor saline, cu efecte curative deosebite.
VATRA DORNEI – una dintre cele mai renumite statiuni balneare din Romania; altitudine de 800 m.
BUZIAŞ – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 34 km. de Timisoara; altitudine de 128 metri; dispune de baze de tratament dotate cu aparatura moderna, instalatii pentru bai calde cu apa minerala, electroterapie, hidroterapie, gimnastica medicala si acupunctura.
BĂILE GOVORA – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 20 km. sud-vest de Ramnicu Valcea; altitudine de 360 metri; dispune de instalatii pentru impachetari cu namol, bai calde cu ape minerale, electroterapie, sali pentru gimnastica medicala, terapie respiratorie.
BĂILE OLĂNEŞTI– statiune situata in partea de nord-est a Olteniei, la 18 km. de Ramnicu Valcea; altitudine de 475 m, dispune de aparatura de tratament cu bai calde cu apa minerala, electro-fizioterapie, hidro-termoterapie, precum si altele.
CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA – statiune balneoclimaterica situata la iesirea Oltului din Carpatii Meridionali; altitudine de 260 m; dispune de instalatii moderne pentru bai, hidroterapie, electroterapie, kinetoterapie, aerosoli, sali de gimnastica medicala. La Caciulata se mai afla si un sanatoriu pentru tratarea hepatitei epidermice si unul pentru bolnavii de silicoza.
Pentru mai multe date si pentru a va pune in legatura direct cu hotelurile si agentiile din aceasta zona de activitate va asteptam pe office@pnat.ro .
Presedinte P.N.A.T.
Adrian Stanciulescu