Redescopera Romania - A doua zi prin Transilvania | Blogul de vacante

Redescopera Romania – A doua zi prin Transilvania

A mai trecut inca o zi de aventuri #prinRomania. Daca miercuri mai mult am stat in masina si am vizitat putine obiective, si foarte rapid, joi ne-am plimbat impreuna cu echipa Petrom pe traseul mai scurt Bistrita – Vatra Dornei – Pasul Prislop – Sighetu Marmatiei – Satu Mare si am putut sa vizitam mai mult: barajul Colibita, Muzeul oualor incondeiate, Memorialul de la Sighet, Cimitirul Vesel de la Sapanta. Ca si in prima zi, drumul a fost condimentat cu observarea si fotografierea diverselor pasari intalnite pe drum, si in plus cu discutii despre ihtiologie, fenomene paranormale, fenomene carstice, si ca bonus un curs de regionalisme.

Cam asta ar fi sumarul zilei de ieri, intr-o ordine aproximativ cronologica:
– mai intai o portie sanatoasa de ras impreuna cu ‘colegii’ de excursie – aceiasi Bobby Voicu, Anca Bundaru si Doru Panaitescu – la citirea articolului savuros al lui Doru referitor la prima zi de excursie.

– ne abatem putin de la drum spre barajul Colibita – la 9 km de drumul principal Bistrita – Vatra Dornei. Superbe peisajele de pe drum, aer curat si pasuni cu fanete.

Transilvania Day 2 008

– Doru decide ca noua tuturor trebuie sa ne gaseasca niste porecle

– revenim pe traseul principal – cel mai frumos drum pe care l-am vazut pana acum – sunt peisaje care merita sa ‘ramana pe retina’, cum spune Doru.

– vizitam Muzeul Oualor incondeiate din Ciocanesti, unde vedem expuse oua incondeiate din 1941 pana acum, si am aflat de Festivalul Pastravului, ce se va desfasura intre 14-16 august. Doamna Marilena Niculita de la Muzeu a fost foarte draguta si ne-a povestit si de Festivalul International al Plutasilor, pe care vor sa-l organizeze anul acesta la Ciocanesti. De notat ca ne-am lasat si impresiile personale si semnaturile in Caietul de onoare.

Transilvania Day 2 051

– trecem pasului Prislop si facem o scurta vizita la Borsa, unde am incercat sa mergem la Cascada Cailor, dar se pare ca se ajungea doar pe jos dupa vreo ora de mers, asa ca am renuntat.

– invatam cuvinte si expresii noi de la Doru, atat din limbajul tehnic de speciali tate, cat si regionalisme: relief petrografic, apa salmastra, material alohton, oagar, a se darabi, a se rasti la bocanci, strasnic. Probabil ca pana la sfarsitul excursiei vom strange expresii pentru un glosar de termeni.

– vizitam Manastirea Barsana, cea mai frumoasa manastire vazuta de mine pana acum. Domeniul e intins, are multe case parohiale frumoase, cu multe flori, iar Manastirea e simpla, curata si aerisita, iar mirosul de lemn din interior iti da o stare de liniste si respira natura.

Transilvania Day 2 082

Transilvania Day 2 106

– petrecem mai mult de o ora la Memorialul de la Sighet, despre care pot sa spun ca ne-a taiat pana si pofta de mancare. Foarte trist.

Transilvania Day 2 119

– luam totusi pauza de masa – pranz/cina la Pastravaria Alex din satul Mara – o pastravarie superb amenajata, si care are inclusiv si o cascada la care am admirat curcubeul foarte frumos. La recomandarea lui Doru, ne-am infruptat cu pastrav la gratar cu balmos (faina de grau amestecata cu faina de porumb, fierte in smantana).

Transilvania Day 2 146

– pe drum deslusim cu ajutorul internetului misterul oalelor in copac de prin satele maramuresene:

Transilvania Day 2 159

– vizitam Cimitirul Vesel de la Sapanta, unde eu personal n-am gasit nimic vesel.

Transilvania Day 2 160

– admiram Casele de la Certeze – un sat in care e la moda intre localnici concursul „Casa mea e mai mare”. Cred ca am vazut case si de cca. 30 camere, la cat de imense erau…poze n-am mai facut fiindca era aproape intuneric, dar gasiti cautand pe Google. Aceasta ni s-a parut cea mai spectaculoasa.

– ajungem intr-un final la hotel in Satu Mare, dupa mai mult de 12 ore de drum, obositi dar fericiti ca am mai redescoperit o particica dintr-un tinut de vis.

Astazi urmarim traseul Satu-Mare – Turda – Cluj-Napoca, probabil ca vom ajunge in Cluj pe la orele 20.

Impresiile si galeriile foto ale celorlalti colegi de expeditie le gasiti pe blogurile lor: Bobby, Anca, Doru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>