Castelele de pe Valea Loirei – partea IBlogul de vacante | Blogul de vacante

Castelele de pe Valea Loirei – partea I

Anul trecut am ajuns la Paris si am facut o mica excursie si pe Valea Loirei. (buget aproximativ: 300 euro, cazare, mancare, vizite, transport-masina inchiriata, taxe autostrada, suveniruri pentru 3 zile.
Am inchiriat o masina si dusi am fost. Taxa de autostrada este de 41 euro dus intors pentru 200 km (distanta Paris-Tours este de 250 km). Am facut cam 3 ore si jumatate, cu tot cu opriri. Am utilizat un gps cu softul IGO si ne-a dus la destinatie fara nici o problema.

Am facut research pentru cazare si am ramas la 3 hoteluri: Formule 1, Cygne, Accor.

In cele din urma am ales hotelul din Tours, Hotel du Cygne, pentru ca desi, era mai scump cu 30 euro de persoana, era in centru si walking distance fata de principalele puncte de interes. Ca recomandari: rezervati loc de parcare, caci in zona e cam aglomerat si nu luati micul dejun la ei. Am facut eroarea sa rezerv si micul dejun si in prima zi, am mancat de 7 euro: o ceasca ceai, croissant, iaurt si putina branza. In nici un caz nu va puteti satura cu acest surogat de mic dejun. Locatia hotelului, foarte buna, la 15 minute mers pe jos de centrul vechi al orasului.
In Tours se pot vizita : Musee des Vins de Touraine, catedrala Saint Gatien, Musee du Compagnonnage. Pentru mai multe informatii accesati oficiul de turism.

Daca mergeti 15 minute pe jos, veti gasi centrul vechi al orasului (este absolut bestial, mi-a placut la nebunie atmosfera de acolo). Este o piata cu terase unde puteti manca. Preturile sunt super ok, am mancat scoici si am baut pe tot sejurul vreo 5 feluri de bere (incercati Delirium Tremens, 8.5%). Preturi: bere-5 eur, scoici-10 euro, carne vita-12-15 eur. La scoici primiti un bol mare si un castron de french fries bonus, va puteti satura numai cu ele. Te poti plimba cat iti pofteste inima printre stradute. E destul de linistit orasul, desi eram in plin sezon turistic (august).

Château_d'Amboise_07

Primul castel vizitat a fost Amboise. Pentru ca am ajuns dimineata pe la 9.30, era destul de linistit. Am platit 2 euro pentru 2 ore de parcare. Biletul costa 10 euro. Are gradini superbe, iti trebuie maxim 2 ore pentru vizita. Pentru informatii, vizitati aceste site-uri.

Cateva lucruri retineti: Leonardo da Vinci a fost ingropat in biserica Saint Florentin, parte a castelului Amboise. El a locuit in Manoir du Clos-Luce, unde a lucrat timp de 3 ani, inainte de a muri.
Henry al II-lea si sotia lui, Catherine de Medici si-au crescut copiii in acest castel.
Aici a aparut pentru prima data arta renascentista, provenita din Italia. Se mai pot vizita in Amboise: colegiul Saint Denis, hotelul orasului (construit in sec. XVI) si biserica Saint Florentin (sec. XV).

La Amboise a fost constituit de catre Ludovic al XI-lea, in 1469, Ordinul Saint Michel. In capela Saint Michel au fost adunati 15 dintre baronii sai care si-au manifestat atasamentul fata de coroana regala si carora le-a fost facut cunoscut statutul acestui ordin cavaleresc.

Dupa Amboise am pornit spre Chambord, cel mai mare castel de pe Valea Loirei (440 camere, 86 scari si 365 seminee) aflat la 70 km de Amboise. Vizita a durat aproximativ 3 ore. Biletul costa 9.5 euro, audio ghid 4 euro, 3 euro pentru parcare.

chambord1

Castelul a fost construit la initiativa lui Francisc I, acelasi care l-a invitat pe Leonardo da Vinci sa stea la Amboise. A fost construit in 25 ani, (1518-1543) de peste 2000 lucratori. Aici exista o faimoasa scara in spirala dubla (2 persoane care urca si coboara nu se pot vedea si se pot intalni la cele doua capete).
Chambord a fost decorul unor receptii fastuoase si a numeroase partide de vanatoare. A fost destinat sederilor de scurta durata ale curtii regale.
In acest castel, Moliere a creat unele dintre comediile sale: Monsieur de Pourcelagnac si Burghezul gentilom.

Pentru alte detalii, vizitati site-ul castelului, si poze aici.

In partea a doua va voi povesti despre Cheverny si Chenonceau.

One thought on “Castelele de pe Valea Loirei – partea I

  1. Pingback: Blogul de vacante » Blog Archive » Castelele de pe Valea Loirei, partea a doua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>